Geweven draagdoeken

11222221_10152918756254422_3643193778256378098_o

Geweven draagdoeken zijn doeken die speciaal geweven worden voor het dragen. De meest gangbare draagdoeken zijn gemaakt van katoen, maar er zijn ook draagdoeken die (deels) van bijvoorbeeld linnen, hennep, wol, zijde of bamboe gemaakt zijn. Elke samenstelling heeft zo’n zijn eigenschappen en natuurlijk kun je ook persoonlijke voorkeuren hebben. Hieronder zal ik beschrijven welke verschillen er zijn tussen de meest voorkomende samenstellingen (blends) van een draagdoek en zal ik kort wat verschillende draagdoekmerken beschrijven.

Alle geweven draagdoeken zijn prima om je kindje mee te dragen. Zo veel verschillende draagdoeken, zo veel verschillende smaken. Vaak wordt er gesproken over draagkracht en wat voor doek je hiervoor nodig zou hebben. Mijn inziens heeft dit weinig te maken met de blend, maar meer met de dikte van de doek. Dikkere doeken worden over het algemeen fijner ervaren dan dunne doeken bij grotere kinderen. Maar dit is ontzettend persoonlijk. Wanneer je niet weet welke draagdoek je het fijnst lijkt, kun je ook afgaan op de doek die je het mooist vindt.   Misschien is het wel een startsein voor je eigen verzameling aan draagdoeken!

Verschillende stoffen

Katoen

Veel standaard draagdoeken zijn gemaakt van 100 % katoen. Dit zorgt er voor dat de draagdoek dan over het algemeen gewoon in de wasmachine en in de droger kan. De doeken kunnen ook veel hebben zonder dat ze slijten. Katoenen draagdoeken zijn geschikt vanaf de babytijd tot je kindje een paar jaar oud is. Binnen de verschillende merken zijn er nog wel wat verschillen qua dikte van de doek. Dit kan uitmaken voor de draagkracht (dit geeft aan in hoeverre het geschikt is voor oudere kinderen).

Linnen

Linnen staat bekend om de grote draagkracht. Vaak wordt een doek met linnen aangeraden als je kindje de dreumesleeftijd bereikt. Let daarbij op de dikte van de doek, er bestaan linnen doeken die erg dun zijn en daardoor iets minder fijn dragen bij grotere kinderen. Linnen in de draagdoek, zorgt net als bij linnen kleding, voor luchtigheid. Lekker in de zomer! Linnen wordt gebruikt in combinatie met katoen. Over het algemeen zijn er doeken te koop met 30 % en 50 % linnen.  Wanneer je een nieuwe linnen doek koopt, kan de draagdoek in het begin nog wat stug aanvoelen. Door de draagdoek veel te gebruiken zul je merken dat het steeds prettiger wordt de doek te knopen en zal de draagdoek ook steeds zachter aanvoelen.

Hennep

Ook hennep staat bekend om de grote draagkracht. Over het algemeen spelen dezelfde zaken bij hennep draagdoeken als bij de linnen draagdoeken. Ook voor deze draagdoek moet je wat moeite doen om hem knuffelzacht te krijgen.

Bamboe

Bamboe in combinatie met katoen zorgt voor een zachte draagdoek. Fijn om te gebruiken bij baby’s! De draagdoeken met deze combinatie zijn vaak wat dunner. Dit is niet erg, maar zorgt er wel voor dat je secuur moet knopen, zodat het niet gaat snijden. Vooral als je kindje wat ouder is kun je dit merken. Bamboe kan ook gecombineerd zijn met linnen of andere materialen, waardoor de draagdoek wat dikker en steviger wordt.

Zijde

Deze draagdoeken komen vaak al heerlijk zacht uit de verpakking. De zijde zorgt er voor dat de draagdoek wat gladder is. Dit kan soms wat wennen zijn bij het knopen. Vooral voor baby’s is dit een erg geschikte draagdoek. Bourette zijde, een zijde met veel structuur, heeft veel grip en daardoor juist weer erg geschikt ook voor grotere kinderen.

Wol

Wol heeft de prettige eigenschap koel aan te voelen in de zomer en warm aan te voelen in de winter. Net als bij wollen kleding kunnen sommige doeken wat prikkelig aanvoelen. Dit verschilt echter sterk per merk en welke soort wol er gebruikt wordt. Wat voor de een te veel prik geeft, vindt de ander misschien wel prettig. Een goed excuus om aan veel draagdoeken even te voelen!

Lengte van je draagdoek

De lengte van een draagdoek wordt over het algemeen uitgedrukt in een cijfer. Dit gaat van maat 2 tot en met maat 8. Er zijn soms ook wel doeken te kopen die nog korter of nog langer zijn. De afmetingen van de draagdoeken kunnen per merk nog wel iets verschillen, vaak staat dat er wel bij op de website of kun je het vragen aan de verkoper van de doek. Ook zijn er verschillen in de punten, die kunnen schuiner of minder schuin zijn. Ook hier geldt dat ieder een eigen voorkeur heeft.

Maat 2: 2,60 meter

Maat 3: 3,20 meter

Maat 4: 3,60 meter

Maat 5: 4,20 meter

Maat 6: 4,60 meter

Maat 7: 5,20 meter

Maat 8: 5,70 meter

Welke maat je nodig hebt is afhankelijk van je postuur en de knoop die je wil doen. Voor standaardknopen geldt dat je met maat XS-S voldoende hebt aan een maat 5. Bij maat M-L zal een maat 6 geschikt zijn voor de meeste knopen. Bij een bovenmaat van XL of groter kun je het best gaan voor maat 7 in draagdoek. Sommige knopen vergen meer of minder stof, dus in de maten kun je ook wisselen. Ook dit is misschien het startsein voor een draagdoekenverzameling!

Ik heb van meerdere maten een draagdoek die je kunt uitproberen. Mocht ik een maat niet hebben, die je graag wilt uitproberen, geef dit dan aan. Wellicht kan ik deze maat dan voor het consult regelen.

Verschillende merken

In draagdoekenland bestaan veel verschillende merken. Ik zou hier op zijn minst wel 100 pagina’s mee kunnen vullen. Nu is dat niet heel handig en heeft ook hier iedereen zijn eigen voorkeuren. Er blijven nieuwe merken bijkomen en de verschillende bedrijven blijven zich ook ontwikkelen en met nieuwe producten op de markt komen. Momenteel heb ik de volgende merken draagdoeken in huis: Hoppediz, Calin Blue, Girasol, Didymos, ByKay, Ergobaby, Oscha, Woven Wings, Lovaloom, Je Porte Mon Bebe, Nona. Ben je geïnteresseerd in een bepaald merk, aarzel dan vooral niet om te vragen of ik dit mee wil nemen op consult. Ook zijn verschillende doeken te huur, zodat je ze een wat langere tijd uit kunt proberen, kijk hiervoor bij verhuur.

11222221_10152918756254422_3643193778256378098_o

Leave a Reply